torstai 3. heinäkuuta 2014

Mystinen kouluratsastuksen maailma

Kylläpä aika rientää! Viiikko vierähti elukkavahtina, kun tallinomistajamme oli reissussa vajaan viikon. Kun ensin painaa kaheksasta neljään töissä, haukkaa välissä hieman lounasta ja hoitaa kaiken maailman öttiäisiä parta-agamista alpakoihin, niin yhdentoista aikaan illalla ei tee mieli muuta kuin painaa pää äkkiä tyynyyn.

Aloitetaan viimepäivien läpikäynti viime viikon kilpailuista:

Lauantaina oltiin Laaksolla ImRan alue/kansallisissa. Luokkana oli FEI:n CCIP** ponien kenttäratsastusohjelma. Onneksi starttini oli vasta kolmen jälkeen, koska edellinen ilta oli salakavalasti venynyt reippaasti yli puolen yön ihanien naisten, taivaallisen ruoan ja antoisien keskusteluiden parissa. Talliporukan kanssa olimme tehneet varsinaisia löytöjä, ja ilta tosiaan kului hyvää shampanjaa ja luomukyytön sisäfilettä nautiskellen - ei ihan perinteinen perjantai-illallinen opiskelijalle.

Paikan päällä Laaksolla fiilis oli mainio. Aku tuntui todella hyväntuuliselta, roiskia lorotteli ja tyhjensi rakkonsa rentoutuneena käsihevosalueen reunaan ja oli muutenkin todella leppoisa. Verkassa se tuntui tosi kivalta, oli poikkeuksellisen energinen (hieman taisin antaa ekstrakauraa illallisella ;--) ja rento. Radalle pääsin tuomaritauon jälkeen hyvissä ajoin ja päätin tehdä ehkä poikkeuksellisenkin tempun: menin radalle pitkin ohjin. Rauhassa vain kuljeskeltiin pari kierrosta, käytiin tutustumassa tuomaripäätyyn ja jännittäviin nurkkiin. Sen jälkeen pidin meiningin taas hirmuisen rentona ja mennä jolkoteltiin rentoa kevyttä ravia muutama ympyrä. Tuomarien päästyä paikoilleen otin käyntiin, keräsin paketin kokoon ja raviin. En antanut Akulle mitään syytä jännittyä ja itse olin fiiliksellä "noniin, ja nyt sitten vain ratsastetaan". Ja vitsit, että tuo toimi! Aku ei ole i-k-i-n-ä ollut niin rento ja hyväntuulinen radalla. Se liikkui energisesti, omalla moottorilla, pysyi koottuna ja ennen kaikkea rentona hyvällä fiiliksellä. Super!!

Mutta täydellisyyttähän ei ole, joten jotain säröjä piti tietenkin tulla. Nämä säröt voidaan lukea täysin ja kokonaan ratsastajan ansioksi. Liian myöhään aloitettu avo, "apua, pitiks tässä jo siirtyä käyntiin, ai ei no hups, otetaas uudetaan laukka" ja huonosti ratsastetut vastalaukat, joista toinen meni rikki ja kakkonen tuomaripaperiin. Yhteiselomme ensimmäinen rikko radalla. 

Noh, huippuprosentteja ei tosiaan ollut tiedossa, mutta tulokset olivat lopulta melko hämmentävät: 56% ja risat. Ensimmäinen ajatus oli: mitä. Kumpikaan tuomari ei ollut nähnyt radassa mitään hyvää. Okei, lopputervehdyksestä seiska ja toiselta heltisi laukanvaihdosta käynnin kautta 6,5. Toiselta olisi ilman rikkoa irronnut lähes 60%, mutta toiselta ei läheskään. Toinen tuomari kommentoi "ihan kivat liikkeet" ja heitti alakertaan 5,5 liikkeistä. Ok?

Hämmennys oli suuri, koska kerrankin mulla oli radalla ihan huippu fiilis. Mutta nyt, kun asiaa on puitu monen eri tahon kanssa ja selattu videota ja protestilistoja valmentajan kanssa, alkaa syytkin hahmottua. Toinen tuomari nyt oli vaan äärimmäisen tiukka, ja jos suorituksessa oli pieniekin särö, niin vitosta parempaa ei irronnut. Toinen tuomari taas keskittyi äärimmäisen paljon siirtymisiin ja tahtiin.

Olen nyt alkanut vaatia Akulta radallakin suurempaa kokoomisastetta, mikä näkyy. Se näkyy siinä, että joudun tekemään puolipidätteitä ja korjaavia liikkeitä, joihin Aku välillä reagoi voimakkaastikin. Se on ihan pikkuriikkinen hetki, kun vaadin Aku tulemaan takaisin niihin raameihin, mikä lopulta aiheuttaa pienen pienen heilahduksen tahtiin. Aku ei vielä ole siinä mallilla, että se automaattisesti pitäisi yllä aktiivisempaa ja kootumpaa liikettä. Näihin asioihin tuomarit puuttuivat, ja esimerkiksi muuten kutosen arvoisen keskiravit tippuivat vitoseen, koska tahti ei täysin pysynyt koko liikkeen ajan. Keskilaukat itsessään olivat hyvät, mutta siirtymiset pitäisi olla vieläkin selvemmän. Vastalaukkarikon jälkeen siirtyminen raviin meni pitkäksi, joten siitäkin rokotettiin pisteellä tai jopa kahdella. Laukannosto oli muuten aika priima, mutta Aku pääsi livahtamaan pohkeelta karkuun ja hieman poikitti nostossa - vitonen. Eli pisteet tippuivat teknisten epäkohtien takia - kokonaisuus näytti ihan hyvältä, mutta kun kokonaisuutta ei arvostella. ;)

Alakertaan toiselta tuli pelkkää kutosta, mutta toinen arvioi Akun menon ja kuuliaisuuden 5,5. Mutta okei: hevonen rikkoi radalla, joten kuuliaisuudesta ei voi antaa hyvää arvosanaa. Askellajeissa jos ravin tahdissa oli parikin kertaa moittimista, niin ei silloin säännöllisyydestä voi antaa enempää. Arvostelu nyt vain sattui olemaan sellaista, että jos liikkeessä oli mitään vikaa, niin vitonen pärähti. Peruutus oli suora, rento ja Aku hyvin peräänannossa, mutta askelpituus ei riittänyt - vitonen.

Eli mitä jäi käteen: tarkkuutta, tarkkuutta, treeniä, treeniä ja vielä lisää treenausta tarkkuudessa. Meillä on tällä hetkellä menossa ns. siirtymävaihe, jossa väkisinkin tulee hieman haparointia, ennen kuin kaikki vakiintuu molemmilla automaatioksi. Kuvistakin näkee, että enää ei kuljeta myyränä matalassa muodossa, vaan menoon on löytynyt ihan uutta ryhtiä. :)

Surkeimmat pisteet koskaan, mutta päällimmäisenä on onnistumisen tunne siitä, että meillä oli ensimmäistä kertaa oikeasti mukavaa yhdessä - ratsukkona - radalla. 





Avosta suoraan puoliympyrälle

8 kommenttia:

  1. Samoissa kisoissa harvinaisen samoin fiiliksin! Mä olin niin tyytyväinen itseeni ja hevoseen - ja sitten paperi käteen ja hämmennys päälle. No, kyllä mä hiljalleen ymmärrän tuomareiden mielipiteen, piti vaan hetki nieleskellä ;)

    Tykkäsin teidän radasta, tosi ryhdikäs heppa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Ja kuitenkin noista saa äärimmäisen arvokasta tietoa ja näkemystä jatkoa ajatellen - hammasta purren itsetutkiskelua ja analyysiä vaan. :D Ja kiitos kehuista, muistan nähneeni teidät myös, mutta rataa en tainnut seurata. Riku on myös tosi kivannäköinen!

      Poista
  2. Aivan sama fiilis täälläkin viime kisoissa, joskin ne olivat seurakilpailut ja luokka alempi - eipä meillä asiaa noihin isoihin karkeloihin vielä ole. Toisaalta on hyvä, että siellä ollaan tarkkoja - ei pidä olla liian helppoa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinenkin kohtalontoveri! Ja ihan totta, ei alue/kansallisissa enää voi antaa säälipisteitå ajatuksella "no olihan tuossa tuo yksi pätkä ihan hyvää". Varsinkin, kun kanssakilpailijoina on puoliammattilaisia, joilla on rautaisa kokemus. Mutta kokemusta vaan ja pikku hiljaa. :)

      Poista
  3. Pisteistä ei pidä masentua ja hyvin analyyttisestihän olitkin jo purkanut omaa tunnelmaa. Jos kerran käy niin, että hevonen tuntuu hyvälle, mutta paperissa lukee muuta ei pidä hätääntyä - mutta jos se toistuu useamman kerran, kannattaa alka kysellä itseltään, että onko kompassi nyt ihan kohdallaan ja tunteeko sitä ihan oikeita asioita. Olihan tuossa radassa paljon sellaista onnistumista, jota tuomari ei voikaan osata arvostaa - onnistunut valmistauminen suoritukseen, oman ratsastuksen jatkaminen radan tehtävistä huolimatta jne. Ei ne nyt vaan ole itsestäänselvyyksiä - ainakaan minulle ;)

    Tahtivirheet maksavat kalliisti - A:ssa enemmän kuin B:ssä. En rataanne toki nähnyt, mutta tahtivirhe voi helposti tiputtaa arvosanan nelosenkin puolelle jos se toistuu eikä asskellajeista ei voi kovin hyvää numeroa saada jos tahti on hukassa.Vinous vaikuttaa varsinkin kuuliaisuusarvosanaan joten ei se varmaan se yksi rikko sitä kuuliaisuusnumeroa muuttanut, vaan tuo vinous edesautti asiaa. Suoruus on kokoamisen edellytys ja jos hevonen poikittelee, herää kysymys, onko se oikeasti pohkeen edessä, suorana ja ylämäessä..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan oikeassa olet! Juu, tämä nyt oli ensimmäinen kerta, kun käy näin päin. Viime kisoissa ypäjällä ajattelin radan jälkeen, että näin jännittyneellä hevosella ei pisteitä ropise, mutta niin vain melkein sijoituimme. Kisoja ei toki voi verrata ja tuomareiden skaala ja painotukset voivat vaihdella suurestikin.
      Mutta tosiaan, kun oikein käy rataa läpi liike liikkeeltä, niin ymmärtää paremmin tuomareiden näkemyksen.
      Seurakisoissa löyhemmällä arvostelulla radasta olisi hyvin voinut saada jopa yli 60%, mutta ei kansallisten kisojen alueluokasta voi olettaa tietenkään samaa. Ollaan vasta siirrytty kilpailemaan A:ta ja mulla on niin vähän kokemusta kisaamisesta ylipäätään, joten tietenkin se vielä näkyy suorituksissa.

      Poista
  4. Tiukkaan arvosteluun saattaa myös vaikuttaa se, että kisoissa oli myös kansallisia luokkia joten tuomarit saattavat sillon mielestäni arvostella normi aluekisoja tiukemmin.

    Mutta kuvissä näytätte hienoilta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos. :) Ihan totta, kansallisia luokkia ja meijänkin luokassa oli paljon kansallisen kisaajia - tietenkin se vaikuttaa. :)

      Poista