lauantai 1. helmikuuta 2014

Kehitystä

Ensin pitää hehkuttaa: JEEEE kylmät tappopakkaset pitäisi olla ohi tältä talvelta! Onpa ihanaa ratsastaa ja olla, kun ei jatkuvasti ole varpaat tai sormet jäässä. 

Aksun kanssa ollaan taas otettu iso harppaus eteen päin. Mä olen pikku hiljaa oppinut käyttämään omaa keskivartaloa, mikä on ihan ehdoton juttu, jos aikoo oikeasti koota hevosta oikein. Jos Akun kanssa lähtee vetokisaan käsillä, niin on varmaa, että ratsastaja on se häviäjä. Joten oman kropan hallinta ja tarpeen vaatiessa jäntevä istunta on ihan ykkösjuttu nyt.




Aku on saanut lisää lihasta ja hiiiirveästi voimaa syksyyn verrattuna. Siitä kehkeytyy varsinainen villiponi, eilenkin oikein hyppäsi ilmaloikan ja yksi päivä hyppi pystyyn. Mahtavaa! :D Niinkään se hyppiminen ei ole mahtavaa, vaan se, että kunnon kohotessa ja tehtävien haastavuuden lisääntyessä siitä alkaa löytyä se kuumeneva puoli, joka saa koko hevosen kasvamaan silmissä ja esiintymään. Mietitään esimerkiksi Totilasta - en nyt kommentoi mitään siitä showravista tai epäilyttävistä ratsastusmetodeista - mutta siinä hevosessa vain on joku uskomaton karisma, joka saa aikaan kylmät väreet. Semmoista karismaa ja uhkuvaa voimaa olisi upeaa saada tämän kauden radoillekin.

Ollaan valmennuksissa tosiaan treenattu kootussa ravissa muutaman askeleen nsiirtymisiä vielä kootumpaan, lähes passagemaiseen (huomaa loppu -maiseen: ei siis mitään  passagea, mutta siihen suuntaan) raviin. Ja voi hykkyrät sentään, miten siisti on se tunne, kun suomenjunttura nousee edestä, laskee takaa, kintereet tooodella alla ja lähtee keinumaan ja askel viipyy ilmassa normaalia koottua ravia pidempään!

Mä olen muutenkin saanut viime valmennuksien aikana ahaa-elämyksiä. Kyllä voi kestää kauan tajuta, että hevosen oikeasti tarvitsee olla läpi - aina. Onhan se läpi, mutta olen edelleen liian kiltti enkä tarpeeksi vaativa. Aku saattaa joskus mennä kierroksenkin, että yritän puuhastella selässä jotain... Ensin pyydän vähän, sitten kiroan, kun ei hommat toimi ja jankutan samoja juttuja, kunnes se sitten rehellisesti myötää (siis niin, että niska, suu ja leuka rentoutuu, eikä mitenkään vain puoliksi). Ihan väärin! Mun pitäisi joka ikinen kerta vaatia se heti. Ei kohta tai melkein, vaan heti kunnolla. Koska ratsastaja on hevosensa kouluttaja. Jos annan sen puuhata omiaan, se luulee, että se on ihan fine.
Kun vaadin jokaisen askeleen olemaan sellainen kuin haluan, niin hitsi vieköön. Siirtymiset ovat parantuneet paljon ja ihan oikesti se hevonen jopa kuuntelee ja odottaa. Edelleen monta monta kertaa joudun (usein jämäkästikin) vaatimaan sen myötäämisen, mutta koko ajan Aku uskoo nopeammin ja pysyy raameissa paremmin.

Kyllä voi suomenhevonen nousta!!!




Tänään kävin myös jumppailemassa Leeviä. Se oli oikein hyvänmielenponi taas. Tehtiin vain matalassa muodossa perus jumppaa, ravissa ja käynnissä avoa, pieniä väistätyksiä ja sellaista pientä.


Jotenkin oon ajatellut, että kevääseen ja kilpailuihin on ihan hirveän pitkä aika, mutta nythän on jo helmikuu! Ensimmäisiä kilpailuita oon ajatellut johonkin maaliskuun puoleen väliin. Tässä on vielä puolitoista kuukautta aikaa hioa asioita ja kasvattaa niin ratsastajan kuin hevosenkin voimaa. :)

6 kommenttia:

  1. Hieno Aksu !! Videomatskua olisi kiva nähdä :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos. :) Joo, voisin yrittää jos ensi viikolla joku pääsisi kuvailemaan - ollaan menossa Paulo Bastoksen valmennukseen, niin ehkä sitten sieltä. ;)
      Yksi video on viime viikolta (josta itseasiassa nuo kuvatkin on peräisin), mutta laatu on niin huono puhelimella kuvatessa. Olen tosi tarkka sen suhteen, minkälaisia videoita blogiin laitan, sillä oon huomannut miten esim. Ht.netin haaskalinnut saavat kaikesta esiin jonkun haistattelutopicin. ;) Tähän mennessä kuitenkin olen itse niiltä välttynyt, onneksi. :D

      Poista
  2. Yhdyn Jillan kommenttiin, hieno putte!!! ;) Ja oon myös erittäin samaa mieltä ja varmaan yhtä kriittinen videomateriaalin suhteen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos. :) Ja jep! Kuvissa ei niin haittaa, vaikka ei jokaikinen asia oliskaan kuin oppikirjoista. Mutta oon todennut, että vaikka olisi miten hieno video ja kaunista ratsastusta, niin aina jostain jouhikarvan väärästä asennosta tietyntyyppiset ihmiset keksii valittaa. :D

      Poista
  3. Joo, mutta niistä ei kannata välittää. Mä laitan välillä riekkumisvideoita, mitkä on iphonella kuvattu, blogiin - eikä ne todellakaan häikäise laadullaan, mutta ehkä niistä saa fiilistä irti. Kyllä ihan joka asian saa käännettyä negaksi jos joku niin haluaa, mutta ne kannattaa jättää sitten ihan omaan varjoonsa :))

    Mutta ihan tosissaan, mahtava tuo toisen kuvan ryhtiaste. Mua harmittaa, ettei Torsten voi koskaan nousta noin ylös - sillä tulee rakenne vastaan. Into nyt on kulkenutkin samanmoisessa ryhdissä, mutta ei enää eläkkeellä ;) Hieno, harvoin näkee tuollaista kokoamista suomenhevoselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo, oot kyllä ihan oikeassa. Ehkä vain rohkaisen mieleni, ja laitan viikonlopulta sitä videomateriaalia. :)
      Akulla on tosiaan hurja kyky koota, mikä yllättää monesti. Se ei normaalisti näytä oikein miltään eikä ole mikään rakennekukkanenkaan (joskus joku sanoi siitä, että tuosta ei koskaan tule kouluhevosta). Verryttelyssä se saattaa kulkea ihan pää viidentenä jalkana, mutta jos ratsastaja osaa auttaa sitä, niin hevonen muuttuu täysin.

      Ja juu, olen kattellut blogissasi kuvia Intosta ja huokaillut että vau. :D Tykkään myös Torstenista. Ja onneksi (koulu)ratsastuksessa on kyse muustakin kuin vain kokoamisasteesta: hevosen tekniikka, asenne, tasaisuus, liikkeiden laadukkuus yms yms tekee yhtälailla kokonaisuuden ja voivat kompensoida vaikkei jokin tietty komponentti esim. rakenteen puolesta olisikaan parasta priimaa. :)

      Poista