sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Temppuilua Onnenmaassa

Huhheijaa! 

Taas ollut ohjelmantäyteinen sunnuntai. Marcin Mach piti stuntti- ja temppukurssia tänä viikonloppuna tallillamme. Eilisen Bastoksen valmennuksen takia en päässyt eilen katsomaan, mutta tänään olin oikeaan aikaan tallilla. Kävin itsekin kokeilemassa sirkusponihommia Eetun kanssa, ai että miten hauskaa!




Valuu? :D 


Temppuilun jälkeen menin ratsastamaan Akulla. Aksu oli jotenkin todella hyvällä päällä koko päivän, ihan ihmeen iloinen koko ajan. Tiedä sitten mitä kevättä silläkin rinnassa... Yleensä siis Akun perusilme on todella nyrpeä, mutta tänään se hörisi ja silmät tuikkien ja korvat hörössä tutkaili maailmaa. Temppuilusta innostuneena kokeilin viedä Akuakin korokkeelle. Ensin se oli hirveän pelottava, mutta näyttäessäni, ettei hätää ole, ukkeli uskalsi nopeasti nostaa etujalkansa sen päälle. Temppuilut onnistuivat myös selästä käsin. Naureskeltiin tallilaisten kanssa, että sitten kun piffaamiset onnistuvat Akun kanssa oikeasti, niin opetan sen piffittelemään tuollaisen renkaan päällä. ;)

Sirkusheppa!
Akun jälkeen kävin tallin uuden tulokkaan Lajanan selässä. Lajana on nykyinen siitostamma ja entinen kenttäkilpahevonen, joka oikeastaan viettää jo eläkepäiviä, vaikka mitään vikaa ei ole. Se on tehnyt useamman varsan, ja ymmärtääkseni toiminut viime ajat vain maastoilupollena. Olen ihan totaalisen myyty sille tammamammalle, sillä Lajana on juuri kuin unelmieni hevonen: puoliverinen (holstein), neljä korkeaa sukkaa ja iso läsi. Olen päättänyt jo kauan aikaa sitten, että vielä joku päivä ostan ensimmäisen oman hevoseni, ja se tulee olemaan samantyyppinen kuin tuo Lajana. Niin kaunis ja upealiikkeinen tamma!!





Palataan vielä eiliseen. Tosiaan Paulo Bastoksen valmennuksessa oli taas ilo olla. Aku oli perjantaina jotenkin ihan kamala: painoi kädelle ja oli todella levoton suustaan. Eilen verryttelyssä siinä ilmeni vähän samoja vikoja, vaikkei läheskään yhtä pahana kuin edellisenä päivänä. Aku kyllä raspattiin vasta vähän aikaa sitten, mutta juttelin sen omistajan kanssa, että ehkä katsotaan sinne suuhun jos samat ongelmat vielä jatkuvat. Ja siis Aku on todella harvoin huono. Se saattaa ratsastuksen aikana olla huono, mutta yleensä aina paranee ja on lopulta hyvä. 
Sama suun levottomuus oli siis mukana myös Bastoksen valmennuksessa (vaikkakin paljon lievempänä). Paulo keskittyi opettamaan, kuinka painopisteeni on erittäin tärkeässä asemassa sulkuja ja avoja tehdessä (ja siis ylipäätään ratsastaessa). Minun pitää uskaltaa ympyrällä mennessä siirtää painoani enemmän ulos, ja toisaalta tehdessä sulkua ympyrällä painon pitää taas olla enemmän sisäpuolella. Helposti myös lukitsen ulkokäteni, enkä anna hevoselle tilaa liikkua edestä.

Teimme siis paljon sulkuja ja avoja  ja ensimmäistä kertaa elämässäni sulkuväistöä laukassa. Valmennus oli tosiaan englanniksi, joten hetki piti miettiä, että "mitä ihmettä tuo mies tahtoo, että tulen to centerline and half-pass, siis ihanko oikeasti!?". No, siinä sitä mentiin, ollaanhan me tehty väistöjä, laukkaa ja sulkua, joten mikäs se ongelma muka olisi. :D Aku pehmeni, rentoutui niskasta ja keveni suusta tunnin aikana todella kivasti. Laukkaosuudet meni aivan superhyvin, jopa se hankala vasen kierros, jossa laukka tipahtaa helposti nelitahtiseksi.

Loppuun teimme hieman piaffiharjoituksia. Aku kuumeni niistä ihan älyttömästi, meinasi hyppiä pystyyn ja kääntää takapäätä valmentajaa kohti. Vaikka Aku ei tee teknisesti oikeaa piaffia (vielä), niin sen treenaaminen kehittää lihaksia hyvin.
Tästä on taas hyvä jatkaa ja treenailla kotosalla vielä viitisen viikkoa, kunnes maaliskuun puolessa välissä startataan kisakausi 2014. ;)


4 kommenttia:

  1. Ihana sirkusheppa ;)

    Mitä te kisaatte tulevalla kaudella?

    VastaaPoista
  2. Hih, pitää varmaan opetella joku toinenkin temppu ennen kuin lähdetään jonkun kiertävän sirkuksen matkaan. ;)

    Helppo a -luokkia aiotaan kisaa. Alkukaudesta on ajatuksena kiertää harkka- ja seurakisoja ja keväämmällä (huhtikuusta alkaen) aluekisoja. Valmentaja tosin totesi, että tarkoituksena on siirtyä kesällä kansallisiin, mikäli kaikki menee hyvin. Aku kyllä toimii silloin, kun kuski toimii... Päästyäni nykyisen (oikeastaan myös ensimmäisen) valmentajani opetukseen, olen kehittynyt niin nopeasti, että sitä on välillä vaikea sisäistää. :D Joskus huomaan edelleen ajattelevani, että tässä ollaan sitä helppo c-b tasoa, sillä koko elämäni (ennen kuin tutustuin Akuun) olen ns. puskaillut ja käynyt joitain kisoja silloin tällöin. Nyt pitäisi jotenkin saada itsenikin vakuuttumaan, että ollaan jo vähän korkeammalla tasolla ja ettei ne aluetason helppo a -luokat tuntuisi enää niin möröiltä. :P

    VastaaPoista
  3. Mihin kouluun muuten hait viimevuonna? Ilmeisesti yliopistoon helsinkiin, mietin vain että mitä alaa? :D itse myös hesas yliopistossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oon Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa eli tuleva ekonomi täällä kirjoittelee. :D Alan valinta oli aika yllättävä, nimittäin lukiosta päästyäni vannoin, ettei ainakaan kauppatieteet kiinnosta (kävin ilmaisutaidon lukion ja ajattelin olevani humanisti henkeen ja vereen). Pari välivuotta duunissa ja täällä sitä ollaan. :P

      Poista