lauantai 3. lokakuuta 2015

"Opeta, miten tulla hyväksi ratsastajaksi"

Voitko opettaa mua ratsastaa, koska oon siinä tosi huono?

Tuollaisen kysymyksen heitti ilmaan henkilö, joka oli aloittanut ratsastamisen vain kahta kuukautta aiemmin. Puhelimeen viestinä tullut absurdi pyyntö lähes tuntemattomalta henkilöltä huvitti ensin hyvinkin paljon. Miten ihmeessä sitä voisi opettaa ketään ratsastamaan vain kertomalla viestillä?

Naureskelin hetken, kunnes aloin syvemmin pohtia asiaa. Mikä mut on saanut oppimaan ja kehittymään, tulemaan niin sanotusti "hyväksi" ratsastajaksi? Normaalisti vastaisin tähän, että taitava ja kokenut valmentaja ja opettavaiset hevoset - mutta lopulta ei sekään yksin riitä.

Ensin onnittelin loistavaa harrastusvalintaa. Sitten mulle tuli jotenkin pakottava tarve kertoa miksi hevoset on jotain niin suurta. Kerroin miten pakahduttava on tunne, kun saavuttaa ihmisen ja hevosen, saalistajan ja saaliin, välille niin syvän yhteyden ja luottamuksen. Kun ei ole yhteistä kieltä, vaan ainoastaan keho puhuu ja pyytää. Kun oppii tunnistamaan toisen korvanpään liikahduksesta tai asennosta, mitä eläimen päässä liikkuu, mitä se tuntee ja aistii. Kun hevonen ymmärtää tanssia juuri niinkuin pitääkin vain siitä, että siirrän painopistettäni sentin verran oikealle. Sitä tyyneyttä ja rauhaa olla toisen vierellä, kun toinen palvelee sua niin ehdoitta, että haluat itsekin palvella sitä niin hyvin kuin voit.



Koko oksennustulvan jälkeen aloin pohtia, että oliko mulla lopulta mukana mitään pointtia? Kyllä oli. Sanoin, että tulet hyväksi ratsastajaksi oppimalla kuuntelemaan ja aistimaan sekä omaa että hevosen kehoa. Pitää pystyä tuntemaan todella herkästi, osata mukautua. Rytmi on yksi tärkeimpiä asioita. 
Lisäksi pitää heti alkuun tajuta, että hevonen tekee kaiken ärsykkeestä, ja että se on eläin, joka oppii hyvin nopeasti - ja myös muistaa. Johdonmukaisuus on asia, jota ilman ei voi olla. Jos pyytää hevosta eteenpäin, mutta samaan aikaan vetää ohjista, antaa hevoselle ristiriitaisia apuja - se ei silloin ymmärrä, että mitä ihmettä ratsastaja haluaa. Tanssissa ihmisen kanssa on helppo puhuen selittää, mutta hevosen kanssa sitä yhteistä kieltä ei ole.

Lisäsin vielä, että mitä ikinä teet, niin keskity siellä selässä ja mieti mitä viestejä sä hevoselle annat. Jos sä itse mokaat, se ei ole hevosen syy. Yritä löytää se kohta, jossa menee pieleen. Se kohta, jonka takia joku homma ei luista. Ole nöyrä mutta sillä tavalla kunnianhimoinen, että haluat aina kehittyä ja ymmärtää paremmin. Pyri ratkaisuihin. Arvosta hevosta. Ja nauti.

Sillä sä pääset ratsastuksessa pitkälle.

Päivä päivältä komeampi! Sidu 3.10.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti