keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Keskittymisvaikeuksia...

...hevosella työnteossa ja ratsastajalla yritysjuridiikan tenttikirjan parissa...

Meillä piti tänään olla valmennus, mutta lopulta se peruuntui. Akulla on yleensä alkuviikosta useampi vapaapäivä, sillä tosiaan asun ja opiskelen itse Helsingissä ja talli on Lopella. Yleensä alkuviikko menee Helsingin päässä luennoilla ja muita koulujuttuja tehdessä, ja loppuviikosta torstaina tai perjantaina pääsen taas tallille. Joku voi ehkä kauhistua, mutta Aku liikkuu yleensä vain noin 3 tai 4 kertaa viikossa. Silloin tällöin myös kaverini käy ekstrana liikuttamassa Akua. Kuitenkin tuollakin määrällä ollaan saatu hyviä tuloksia: Akulle on tullut valtavasti lihaksia (oikeisiin paikkoihin) ja kunto on hyvä. 




Olen myös tullut siihen tulokseen, että Akulle sopii tämä systeemi, jossa vapaat ovat kaikki putkeen. Tänään kuitenkin tilanne tuntui olevan toinen, sillä Aku oli varsinainen villiponi. Tulimme maneesiin niin, että siellä oli juuri toinen ratsukko kävelemässä loppukäyntejä. Akulle ei todellakaan ole mikään ongelma olla yksin missään paikassa, mutta ahdistusta tuottaa suuresti laumatoverin katoaminen. Kaverin lähdettyä, Aksu viskoi muutaman kerran päätään ja selkeästi ilmoitti, että tämä ei käy. 

Kävelystä ei meinannut tulla mitään, sillä A yritti koko ajan livistää raville. Alkuverryttely ravisssa ei ollut nähnytkään rentoutta, vaan korvat maneesinovelle suunnattuina suomenjunttura ravasi pingottuneella ja korkealla niskalla epämääräistä töksähtelevää ja jännittynyttä keskiravia. Yritin epätoivoisesti saada ratsua rauhoittumaan - huonolla menestyksellä. Otin pienen timeoutin (lähinnä siksi, että saisin itseni koottua ja rauhoitettua, jotta välttäisin enteilevän raivokohtauksen) ja pysähdyin miettimään. 

Plan A: Ajattelin kokeilla, josko villiponi rauhoittuisi kunnon höyryjenpäästelystä. Nostin siis laukan ja laukkasin kevyessä istunassa ympäri maneesia molempiin suuntiin. Pitkät sivut täysiä, ja ennen kulmaa kiinni. Laukkasin varmaan 10 minuuttia, kunnes Aku alkoi puuskuttaa siihen malliin, että uskoin saaneeni pahimmat pöllöenergiat pois. Olin pahasti väärässä... 

Plan B: Päätin tehdä käynnissä harjoitusta, johon vaaditaan Akulta kunnolla keskittymistä. Ehkä sille ei sitten jäisi aikaa sekoiluun? Tein melko kootussa käynnissä neliöharjoituksia. Ensin ratsastin 90 asteen kulmia väistättämällä takapäätä ulos. Jos Aku ei meinannut myödätä rehellisesti, otin seis ja jäntevästi pidin kunnon ohjasotteen (en vetänyt, vaan vain itsepintaisesti pidin) ja odotin, että Aku itse myötää. Heti, kun näin tapahtui, hölläsin hieman sormilla ja näin palkitsin Akun oikeasta reaktiosta. Seuraavaksi jatkoin neliöharjoitusta niin, että väistätinkin etupäätä takaosan sijaan takaosakäännöksen tyylisesti. 
Näiden harjoitusten jälkeen Aku oli jo vähän paremmin avuilla, mutta sama hilluminen jatkui ravissa. 

Plan C: Bastoksen opit käyttöön. Ravasin melko matalassa muodossa keskiympyrällä yliasettaen ja taivuttaen päätä sisään. Ulkokäden vein enemmän ulos ja eteen, jotta antaisin paremmin tilaa myös ulkolavalle. Kun hetkittäin sain A:n rauhoittumaan eikä se juossut alta pois, tein samaa laukassa. Enää meno ei ollut niin kiireistä, mutta ei sitä nyt hirveän rauhalliseksikaan voinut kutsua. Tein vielä samaisella keskiympyrällä yliasetuksia, jonka jälkeen suoristin ja asetin hieman ulos, taas suoristus ja yliasetus.

Kun suunnitelma C:kään ei meinannut kunnollla tehota, siirryin perusharjoitukseen (jota mun olisi ehkä pitänyt tehdä heti alkuun): siirtymisiin. Matalassa muodossa otin aina noin viisi askelta ravia, jonka jälkeen käyntisiirtyminen, taas muutama askel käyntiä ja raviin. Heureka! Joko tämä harjoitus oikeasti toimi, tai ravipätkät olivat niin lyhyitä, ettei Aku ehtinyt lähteä alta pois. Loppuravit sujuivatkin sitten hyvin, ja reilun tunnin taistelun jälkeen urakka oli ohi ja tulosta voisin luonnehtia tasapeliksi. :)

Pikkupoika <3 Kunnon vaahdosta päätellen ainakin suu sillä toimii (vaikka vielä levottomasti,
tosin hurjan paljon se on alkuajoista rauhoittunut)

Lukijat! Edellisen postauksen kommenttivyöry ei päätä huimannut (pyöreä 0), mutta edelleen kysymys- / toivepostausehdotus on voimassa. Mikäli tulee jotain mieleen, laittakaa ihmeessä viestiä tulemaan. :)

PS. Katsaus yli lajirajojen: ihanaa Suomen jellonat!! Perjantaina kaatuu toinenkin naapurimaa ja sunnuntaina kultajuhliin, eikös niin? ;)

2 kommenttia:

  1. Totta kait me mennään kultajuhliin :DD

    Aku on kyllä tosi hienossa kunnossa!

    Hyviä treenejä sulla, aikalailla samoja Torsten vääntää päivästä toiseen ... (Lue; noin kolme kertaa viikossa ;)) Torsten ainakin kyllästyisi täysin, jos viitenä päivänä viikossa treenattaisiin. Tosi sitä se ei kestä, että vapaita olisi enemmän kuin kaksi putkeen - tai sanotaanko, että kukaan joka ponia käsittelee, ei kestä ;))

    Olisi kiva lukea teidän tarinaa alkutaipaleelta, mitä Aku syö ja tarkempaa kisakalenteria ja tulevaisuuden suunnitelmia myös pidemmällä tähtäimellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikee asenne! :D

      Kiva kuulla, et suht samat meiningit on sielläkin. Ja joo, oon kanssa sitä mieltä, et Akulta menis käpy totaalisesti nurin, jos joka päivä treenattaisiin. Varsinkin, kun meillä on nyt maastot niin huonossa kunnossa, ettei sinne viitsi mennä rikkomaan Akun muutenkin huonoja jalkoja.

      Kiitos ehdotuksesta, pistetään korvan taakse! :)

      Poista