maanantai 2. kesäkuuta 2014

Pieleen meni ja pahasti

Ai että voi ihmistä harmittaa.

Eiliset aluekisat menivät aivan päin mäntyä. Aku uuvahti radalla ihan totaalisesti - siis se ei edes kävellyt! Siinä meni meidän tavoite "joka kisasta yli 60%" mutta eniten ärsyttää, että miksi aina pitää kantapään kautta vääntää rautalangasta asiat. 

a) Ei ihme, että hevonen ei jaksa, jos väkirehumäärä on jäänyt liian alhaiseksi kevyen ep-jakson jäljiltä
b) Päivää ennen kisoja hankitut elektrolyytit eivät paljoa ehdi tehota 
c) Jos hevonen ei juo, syntyy nestehukka
d) Lievästäkin nestevajauksesta kärsivä hevonen ei kykene suoriutumaan normaalisti 

Siinäpä meidän aakkoset eiliseltä. Aku siis väsähti jo vartin kävelyn ja vartin verryttelyn jälkeen. Tai ei ehkä väsähtänyt, mutta niin minun kuin mukanani olleen tallilaisen Sarin mielestä puuskutti ihmeen voimakkaasti niinkin lyhyen verkan jälkeen. Jätin verryttelyt sikseen ja vain kävelin lopun aikaa. Päästyäni rata-alueelle odottamaan vuoroani, nousi saman tien pala kurkkuun. Mielessä kävi vain "ei hitto", kun tajusin radan pohjan olevan hyvin pehmeä ja raskas. Raskas pohja ja raskas suomenhevonen ei ikinä ole hyvä yhdistelmä. Ei se siis mitenkään erityisen huono ollut, mutta yllätti mut pehmeydellään. 

Radalle päästyäni pelko kävi toteen ja Aku nuukahti täysin. Kiltisti se yritti suorittaa, mutta radalla olo oli varmasti molemmille aivan kauheaa. Viime vuonna en olisi kyennyt pitämään pakkaa kasassa senkään vertaa, joten urheasti pumppasin 600 kg suomenjuntin lopputervehdykseen asti. Ja kun joudun lähteä kantokisaan ison hevosen kanssa, ei ratsastus todellakaan parane. Kamalaa sanon... Videolta meno ei sentään näyttänyt niin totaalisen järkyttävältä kuin se selästä tuntui, mutta aika säälittävää menoa silti. Kaikki puhti ja energia oli tipotiessään. Tuomari kommentoi, että energiaa lisää, niin prosentitkin nousevat. Aku sai kuitenkin kiitosta kuuliaisuudesta uupumisesta huolimatta. C-tuomarilta irtosi myös sympatiat "kiltti ja yritteliäs, mutta aav. uupunut ratsu".

Lopulta prosentteja 58,1% ja sijoitus jonnekin luokan puolivälin jälkeen. Löysyydestä huolimatta mukana oli pari 6,5 teknisesti hyvin suoritetuista pätkästä, esim. laukanvaihdosta käynnin kautta, ja löytyi protestilistasta yksi seiskakin vastalaukasta. Kaikista pettynein olin käynteihin! Siitä kyllä huomaa, että Aku on loppu, kun se ei edes kävele. Lähes poikkeuksetta saadaan keskikäynneistä ja vapaista käynneistä seiskaa tai vähintään kuutta puolta, mutta nyt ei irronnut kuin kutosta - ja siis ihan aiheesta.

Kaikista huolestunein olen tällä hetkellä Aksun juomisesta. Siis se urpo ei oikeasti juo - ei millään ilveellä. Ei juo tallissa edes Chevinalilla makeutettua kotivettä eikä juo kisoissa. Voiko hevonen tappaa itsensä janoon? Joskus on kokeiltu lorauttaa päärynämehua joukoon - ei onnistu. Kisoihin on otettu kotoa mukaan vettä - ei onnistu. Ylipäätään Aku juo hirveän vähän. Täytyy käydä ostamassa melassia. Jos tekee oikein makean limpparin, niin luulisi nyt paatuneimmankin herkkusuun suostuvan juomaan?

Ei muuta kuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä! ;--)

8 kommenttia:

 1. Suosittelen lisäämään ruokintaan rehujen sekaan merisuolaa aluksi vaikka 1-2rkl, meillä ainakin hevonen juo lämpimilläkin keleillä tarpeeksi kun ruokinnassa on ylimääräistä suolaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Akulla on kyllä suolakivi karsinassa, mutta nyt kun miettii, niin eipä se sitä oikeastaan nuole. Voisi ainakin vähän lisätä rehujen sekaan. :)

   Poista
 2. Oma ennen-huonosti-juova putte rakastaa omaa limppariaan, ja sen avulla sen saa nykyään juomaan myös kisoissa. Kädenlämpöinen tai kesällä haalea (muttei kylmä!) vesi, desi melassisiirappia, ja pari rkl suolaa ja ääntä kohti. Ämpärillinen uppoaa alta aikayksikön. Kesäkuumalla teen vähän laihempaa lientä ja koitan saada parikin ämpärillistä menemään pienemmissä erissä tallireissun aikana. Ja tämä on tosiaan ehdollistunut tuohon ratsastuksen jälkeen tarkoiltavaan limppariin siinä määrin, että varsinkin talvella jopa iltaheinät jäävät välillä koskematta siihen asti että juomatarjoilu on pelannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Limppari tehosi täälläkin! Kaveri sattui sopivasti tänään käymään Puuilossa, jossa oli melassipönikät tarjouksessa. Tein kokeeksi oikein tuhdin liemen ja johan upposi! Olisi varmaan syönyt ämpärinkin, jollen olisi ottanut sitä talteen. :D Mutta toihan on hyvä idea laittaa sinne vielä vähän suolaa. Loistava juttu!

   Poista
 3. Kaikki hevoset eivät pidä makeasta, omanikaan ei juo melassi- tai omenamehuvettä. Suosittelen turvottamaan greenlinea tai mitä tahansa turpoavaa rehua pari dl kuumaan veteen ja siihen päälle ämpäri täyteen vettä. Omalle laitan pari dl greenlinea ja kaikki lisikset (biotin, progut tms) sekaan ja jo hulahtaa 15 litraa kevyesti.

  VastaaPoista
 4. Voi harmi! Mutta niinkuin kirjoittelit meille, niin ensi kerralla näytette muille (ja kun ruokinta on kunnossa tms :)). Jero ei myöskään juuri juonut vettä, elektrolyytin lisäys teki ihmeitä, sanko tyhjenee päivittäin :)

  Menetteko Ypäjälle seuraavaksi siis? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh. ;--) Juu Ypäjälle mennään, sunnuntaina siellä on taas A:2 - jos nyt saisi sitten revanssin Järvenpäästä. :P

   Poista