sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Analysointia

Uskon parempaan huomiseen - kehitykseen.

Olen viime aikoina kovasti pohtinut sitä, kuinka treenit ja kisat on meille (mulle) kuin yö ja päivä. En muista milloin viimeksi meillä ei Akun kanssa olisi toiminut valmennuksissa, etten olisi ollut tyytyväinen, iloinen ja ylpeä löysätessä satulavyötä ja hypätessä alas kävelyttämään hyvän työn tehnyttä Akua. Nyt kun oikeasti mietin asiaa ja palaan ajassa taaksepäin, niin tuskin koskaan? On ollut huonompia päiviä, sellaisia, että Aku on ollut väsynyt tai juminen, mutta koskaan ei ole tunnin jälkeen jäänyt pahaa makua suuhun. 
Vielä talvella mulla oli yksin ratsastaessa suuria ongelmia. Aku juoksi alta pois, paino kädelle, mä turhauduin, Aku hermostu ja kaikki levisi pitkin maneesia pohjaa... Ja nykyään, kun ne huonot hetket on niitä poikkeuksia onnistumisten joukossa, eikä toisin päin, oon tullut siihen tulokseen, että kaikki on kehityksen ansiota - oon kehittynyt sekä ratsastajana että keskittyjänä.

"Jos sä pääset omassa jutussas täydelliseen keskittymisen tilaan, niin sä voitat. Ihan sama kuinka hyviä tai huonoja muut kilpailijat on, koska silloin sä voitat." 

Suunnilleen noin mulle kerran sano eräs henkilö, jolla ei ole oikeastaan mitään kosketusta ratsastukseen. Ensin naurahdin, ja aattelin, että aika mahtipontista ja ehkä jollain tavalla naiivia... Ei taida ymmärtää, että ratsastuksessa on sekä hevonen että ratsastaja, joiden taso ja osaaminen vaikuttaa. Mutta toi ajatus on kytenyt tässä jo jonkin aikaa päässä, ja mitä enemmän sitä ajattelee ja aikaa kuluu, sitä selkeemmäksi ja oikeaksi se alkaa muodostua. Totta hemmetissä mä ratsastan paremmin, kun keskityn. Kun mä en keskity oikein tai oikeeseen asiaan; stressaan ympärillä olevia ratsukoita, mietin mitä noi tuolla kentän laidalla juttelee, kattooko ne nyt mua, näkiköhän ne äskön ton sairaan makeen keskiravin, voi hitto, kun ne nyt kääntyis kattoo, ei tää menee nyt ihan pieleen, pitäiskö vaan lopettaa, miksei tää toimi niinkuin valkussa, paljonkohan kello on, pitäiskö mun treenata tänään rataa vai ei, taas Aku klonksuttaa suutaan, mitä mä tein taas väärin, miksei tää toimi nyt ku kuvaajakin saatiin paikalle... Kun on hetken rehellinen, listaa voisi jatkaa loputtomiin... Ja kuinka typerää tuo on! Ratsastaessa pitäisi keskittyä siihen hetkeen, kuunnella hevosta, kuunnella omaa kroppaa ja miettiä mitä tekee, korkeintaan ajatella seuraavaa kulmaa ja siihen ratsastusta. 

Torstailta.
Ja nyt pääsen siihen seikkaan, mistä uskon kisoissa suorittamisen johtuvan: keskittymiseen. Oon ihan varma, että ongelma on siinä, että mä suoritan. Suorittaminen ei ole sama kuin keskittyminen. Mä en osaa keskittyä kunnolla oikeisiin asioihin verkassa, ja radalle mentäessä mä en ylipäätään osaa keskittyä. Kaikki maailman ajatukset pyörii päässä, ja ratsastamiseen keskittyminen on vain pinnallista - kyllä mä ratsastan, mutta en niin intensiivisesti kuin pitäisi. Mulla ei myöskään todellakaan vielä ole semmosta kokemusta, että sen avulla selviäisin uusista tai vaikeista tilanteista. Kun kaikki menee hyvin, niin meillä ei ole ongelmia, mutta sitten, kun palaset alkavat tipahdella paikoiltaan ja homma uhkaa levitä käsiin, mä en tiedä mitä tehdä. Valmentajan kanssa mulla ei ole ongelmaa, koska silloin hän kertoo, mitä tehdä. Itse asiassa ohjeita tulee jo ennen kuin kaikki leviää, jolloin sinne kuilun pohjalle ei ehditä kokonaan edes tipahtaa - siitä reunalta on apujen ja ohjeiden kanssa helppo nousta ylös.
Kokemusta ja varmuutta mä tarvitsen. Asioita pitää ilmeisesti kokeilla ja oppia kantapään kautta, mikä toimii ja mitä kannattaa missäkin tilanteessa tehdä.

Ja mistä toi tekstin ensimmäinen lausahdus juontaa? Siitä, että reilu vuosi sitten oli suuri haave, että joskus pääsisin starttaamaan aluekisoissa. Ja kun kelaa siitä vielä vuoden taaksepäin, olin normaali puskaratsastaja enkä kouluvalmentajaa nähnykään, joissain seuraestekisoissa starttaillut, ilman mitään tajua siitä, mitä tarkoittaa hevosen takaosan työskentely, kokoominen tai vastalaukat ympyrällä. Pitkälle on tultu siitä.



2 kommenttia:

  1. Tämä teksti voisi olla ihan suoraan omasta kynästäni. Hyvää asiaa :)

    Varsinkin vuosi sitten tilanne oli tosi usein se, että valmennuksissa hevonen oli superhyvä, ja sitten itsenäisesti ratsastaessa ja kisaverkassa homma levisi käsiin. Nyt talven aikana tähän on saatu jo iso muutos positiiviseen suuntaan, mutta edelleen tulee hetkiä kun tuntuu siltä että en tiedä yhtään mitä olen tekemässä.

    Itse olen paikallistanut ongelman lähinnä omien korvieni väliin. Valmentajan silmien alla ohjeita tulee koko ajan, ja joku on jatkuvasti kertomassa mitä minun pitää tehdä ja mitä korjata. Periaatteessa osaan tunnistaa nämä asiat itsekin, mutta olen vielä aika epävarma. Itsenäisesti ratsastaessa tulee sitten äkkiä tilanne että jään miettimään ihan liikaa että pyysinkö oikein, teenkö oikein, ymmärtääkö hevonen mitä pyydän ja niin edelleen. Jätän asioita puolitiehen kun en tiedä itsekään mitä haluan, ja tartutan samalla oman epävarmuuteni hevoseen.

    Nyt kun valmentajan kanssa on löytynyt aika selkeä punainen lanka ratsastukseen, ja muutama toimiva tehtävä tiettyjen toistuvien ongelmien korjaamiseen, niin oma itseluottamuskin kasvaa. Ja kun ainakin uskon tietäväni mitä teen, teen asiat johdonmukaisemmin ja hevonenkin on tyytyväisempi, positiivinen kierre ruokkii itseään.

    Ja ihan täysin puskaratsastajahan minäkin olin alunperin, varmasti jollain mittarilla olen edelleenkin. Lähtötilanne oli se, ettei kumpikaan meistä ollut ikinä kisannut mitään, rutiini puuttui siis ihan kokonaan. Vähitellen ollaan kantapään kautta opeteltu asioita, ja löydetty sitä omaa systeemiä mikä toimii. Joka radan - tai oikeastaan ennemmin jokaisen onnistuneen ratsastuskerran - myötä rutiini kasvaa ja itseluottamus nousee taas pienellä pykälällä. Aikaahan se ottaa, mutta rauhassa rakentaen ei tule takapakkia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihanasta kommentistasi! Mahtavaa kuulla, että jollain toisellakin on samanlaisia tuntemuksia ja ajatuksia.

    On tosiaan hurjaa huomata, kun lähes jokaisen valmennuskerran jälkeen tulee tunne, että "miten mä vielä viime viikolla olin niin hölmö, enkä tajunnut ja osannut tehdä tätä". Eli niinkuin sanoit, jokaisen hyvän (ja joskus myös huonon) ratsastuksen jälkeen kehityksessä tulee sellaisia harppauksia ja uusia tajuamisia. Melkein naurunsekaisesti hävettää omat tuhertamiset sielä satulassa muutaman kuukauden takaa! Mutta täytyy sanoa, että on tää aika siistiä aikaa, kun oppiminen on niin selkeää ja huomattavaa.

    Pikku hiljaa tulokset seuraavat varmasti myös kisakentille - ainakin siinä toivossa elän!
    Kiitoksia vielä ajatuksistasi, alankin heti seuraamaan blogiasi. :)

    VastaaPoista