torstai 24. marraskuuta 2011

Kellon ympäri

Joku halusi kuulla, mitä kaikkea työpäivät sisältää. Kirjoitampa siis tämän päivän ohjelmasta.

Torstain 24.11.11 päiväohjelma:

  • 06:00: Herätys. Pari kertaa torkkua...
  • 06:14: Paniikkiherääminen! Huh, olin nukahtanut kesken torkun laittamisen. Aamupalaa.
  • 07:00: Talliin - työpäivä alkaa. 
  • 07:00-13:00: Hevosten kuntoonlaittoa ratsuttajalle. Pintelöintiä, harjausta, juoksutusta... Ainoa tarhattava on suloinen 3-vuotias oripoika Mucki, joka tarhaa aamuisin pari tuntia. Muut hevoset eivät tarhaa laisinkaan. Kaikki muut satulat ovat kisoissa mukana, joten käytössä on ainoastaan yksi satula. (Kyllä, luit oikein. Täällä on aivan erilainen satulakulttuuri - ainakin meillä. Samaa satulaa käytetään niin siroimmalla tammalla kuin suurella leveäselkäisellä orillakin. Parilla hevosella on selät jumissa, tiedä sitten mistä johtuu...) Juoksutuksen jälkeen vaihdetaan maneesissa satula hevoselta toiselle, ja sen jälkeen vien ratsastetun hevosen talliin. Hionneet hevoset pestään ja laitetaan solariumiin kuivumaan. 
  • 13:00-14:30: Ruokatauko ja hirveä nälkä! Aamupäivän aikana on syöty eväsleipä ja mandariineja, mutta kulutus on kovaa. 
  • 14:30: Takaisin talliin. Sama meininki kuin aamupäivällä.
  • 18:00: Viimeinen hevonen on ratsastettavana. Iltaruokinnan aika. Me hoidamme iltaisin D-tallin hevosten väkirehut. Ruoat (myslisekoitus & kaura) heitetään suoraan kärrystä ruokakuppeihin. Jokaisen hevosen karsinan seinässä lukee, kuinka paljon kauraa ja/tai mysliä hevoselle laitetaan. Väkirehut jaetaan kolmesti päivässä, heinät aamuisin ja iltaisin. Omille hevosillemme heitämme sekaan myös kivennäisiä, pari desiä öljyä sekä erilaisia ravinteita lihaksiston kasvuun ja ylläpitoon. Hevosilla ei siis ole erikseen omia ämpäreitä, johon ruoat mitattaisiin ja sekotettaisiin, vaan lisäravinteet ja väkirehut laitetaan suoraan ruokakuppeihin sen enempää sekoittelematta. (Kovassa käytössä olevat kilpahevoset ja isoimmat orit syövät väkirehuja parhaimmillaan 7-10 litraa päivässä.)
  • 18:30: Lattian lakaisua, kuivatusloimien vaihtoa toppaloimiin (Kaikki hevoset on klipattuja, eikä talleissa ole hevosten lisäksi muuta lämmitystä. Meidän hevosilla pidetään yleensä kahta tai kolmea toppaloimea päällekäin. Meillä ollaan hirveän tarkkoja, ettei selät pääse kylmettymään, ja sitä kautta jumiin. Suomessa olen tottunut, että jalat on se hysterian aihe. Täällä meillä ei esimerkiksi kylmätä jalkoja / käytetä linimenttiä kuin poikkeustapauksissa. Myöskään kaulakappaleita ei käytetä. Estehevosille se selkä on tärkein.), päivän aikana käytettyjen varusteiden puhdistamista jne. yleistä paikkojen siistimistä.
  • 19:00: Done! Iltaisin ei hirveästi jää aikaa muuhun. Ruoanlaittoa, telkkaria, tietokonetta, ehkä kotoa lähetetyn Hippoksen lukemista - ja tietenkin syömistä. :D
  • 21:00: Käydään vielä tallissa vaihtamassa parille hevoselle loimet.
  • 22:00: Gute Nacht!
Tänään ehdin myös ottaa muutaman valokuvan, mutta nyt väsyttää raskaan työn raatajaa siihen malliin, että laitan niitä esille vasta seuraavassa päivityksessä!

7 kommenttia:

  1. Kovin samalta kuulostaa päivärutiinit kuin mitä oli minulla kun työskentelin saksassa, toki vähän helpompi versio :D Eikö karsinan siivous kuulu sun työnkuvaan?

    VastaaPoista
  2. Aika kiinnostava toi satulasysteemi tosiaan... Varsinkin jos kyseessä on kuitenkin ihan kilpahevoset! :D Tuollaisen päivän jälkeen taitaa olla aika väsy. Kiva postaus, näitä myöhemmin lisää! :)

    VastaaPoista
  3. Mukavaa luettavaa. Itsekin olen hakenut muutamaan paikkaan ulkomaille töihin, joten mukava seurata jo maailmalle lähteneen matkaajan reissua. :)

    Puhutko siellä saksaa vai englantia? Miten alku lähtenyt kielten puolella käyntiin? Millainen lähtötaso kielissä sinulla oli? :) Ja muuten, minkä ikäinen olet?

    VastaaPoista
  4. Saanko udella, et kuinka paljon palkkaa saa Saksassa tallitöistä/hevoshommista? :)Ja mitä kautta löysit tän paikan? Tartteeko jotain viisumia hankkia jos töihin lähtee sinne?

    Itteäni kiinnostais lähteä Saksaan töihin, kun hevoskoulusta valmistun ens keväänä:)

    VastaaPoista
  5. Tällä hetkellä tallissa on 18 hevosta, ja työntekijöitä on vain pari. Meillä ei olisi mitenkään aikaa hoitaa karsinoita, jos samalla pitäisi vielä kaikki hevoset liikuttaa. :D Joten tilan työntekijät hoitavat karsinoiden siivouksen.
    Työkieli on oikeastaan englanti, mutta osa ei puhu muuta kuin saksaa, joten sitäkin on pakko välillä yrittää vääntää. Toisen suomalaisen kanssa puhun tietenkin suomea. Olen lukenut saksaa 5.-9. luokat, mutta niiltä ajoilta ei kyllä ole jäänyt oikeastaan mitään päähän! Ymmärrän saksaa jonkin verran, mutta itse puhuminen tuottaa vaikeuksia. Pitäisi vaan herätellä sanoja ja vähän lauseenrakenteita mieleen... Englannilla taas pärjään hyvin. Ja ikää oli 19v. :)
    Mun täytyy vähän kysellä mitä yleensä maksetaan, itse olen tän ensimmäisen kuukauden ns. harjoittelupalkalla (joka on paljon pienempi), joten en osaa vastata. Yleensä kämppä/huone sisältyy palkkaan. Esimerkiksi itselläni on oma huone ja kylpyhuone, keittiön jaan parin muun kanssa. Ja netti on ilmainen, sekä autoa saan käyttää. Saksaan ei tarvitse viisumeita. Itse otin vain matkavakuutuksen ja tilasin Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Hevostalli.ne:n markkinapalstalla on usein ilmoituksia ulkomaisistakin työpaikoista. :)

    VastaaPoista
  6. Huippu blogi, tosi mielenkiintonen ja mukava lukea vähän erilaistakin heppa-arkea, vaikka näin suomalaisen korvaan kuullostaa aika hirveeltä toi hevosten arki. Tai siis hoidetaanhan ne hyvin, uskon ihan satasella mutta siis sama satula ja ei yhtään tarhailua.. Jotenkin osaan kuvitella arjen vain ja ainoastaan ankeaksi..

    VastaaPoista
  7. Todella kiinnostavan oloinen blogi! Vieläkun saat kuvia joukkoon niin on ihan kymppi. Kirjoitat tosi hyvin joten jatkahan siihen malliin (:

    Jäin ehdottomasti lukijaksi!

    VastaaPoista